Jak nejlépe připravit kávu na táboráku?

Jednou z nejlepších částí každého kempování je probuzení na chladném ranním vzduchu a pozorování východu slunce, které je tak krásné jen díky horkému, čerstvému šálku kávy ve vašich rukou. Zatímco čaj je snadný na přípravu, pokud jste zarputilým pijákem kávy, je velká šance, že budete ochotni vynaložit trochu úsilí navíc, abyste své ráno začali lahodný šálkem své oblíbené kávy. Pro mnoho lidí je příprava kávy určitým rituálem, ke kterému potřebují poměrně mnoho vybavení. Ne každý uznává instantní kávu a tak si skuteční labužníci každé ráno upražená zrnka umelou a následně si z nich kávu připraví, nejčastěji za pomoci moka konvičky, překapávače, french pressu nebo kvalitního kávovaru.

Většinu věcí budete chtít nechat doma

Při cestování s batohem je každá výbava navíc zbytečnou zátěží. Pro většinu lidí je nemyslitelné, že by si do batohu přibalili mlýnek na kávu a pak třeba ještě french press. Mnohem lepší volbou je umlít si těsně před výletem ze zrnek kávu a uzavřít ji do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku. Následně už budete potřebovat jen konvici (nebo hrnec), hrnek a pitnou vodu, případně mléko a cukr.

Začněte tím správným ohněm

Prvním krokem k vašemu lahodnému šálku kávy k táboráku je rozdělat vhodný oheň pro její přípravu. Stejně jako když chcete v kempu vařit, ideální oheň pro přípravu kávy je malý a horký. Jakmile oheň zapálíte, nechte ho několik minut hořet, aniž byste přidávali další dřevo, abyste mohli nasbírat malé lůžko žhavého uhlí. Nejjasněji zářící uhlíky se snažte shromáždit do malého kruhu, aby jejich teplo stoupalo přímo do hrnce.

Konvice Robens White River 3 l Easy Camp Adventure Mug Outwell Manley M Expresso Maker Blue Shadow

Konvice Robens White River 3 l

Easy Camp Adventure Mug

Outwell Manley M Expresso Maker Blue Shadow

Zobrazit produkt Zobrazit produkt Zobrazit produkt

Kroky k přípravě kávy

Jakmile budete mít pořádné množství žhnoucích uhlíků, je čas začít vařit kávu. Určete, kolik kávy chcete připravit a přidejte do konvice odpovídající množství vody. Postavte hrnec na kruh nejžhavějších uhlíků a nechte jej tam, dokud nedosáhne varu. Jakmile se vaše voda začne vařit, sejměte ji z ohně, počkejte několik sekund, aby přestala vřít, a zalijte svůj šálek kávy. Kolik ji přidáte, bude na vás v závislosti na tom, jak silnou kávu máte rádi, ale dobrým pravidlem je přidat asi jednu lžíci na 200 ml. Pokud jste zvyklí pít turka, tak vám nic scházet nebude. Pokud ne, zajisté si na něj zvyknete. Možná, že už jste pohodlní a pokud vám nevadí trochu vybavení navíc, tak si přibalte například french press, ale nevybírejte model ze skla, který byste při cestování snadno rozbili, ale raději sáhněte po plastovém. Ten už něco vydrží a nemusíte se bát nechtěných pádů.

Instantní káva

Možná vám bude vadit, že vám po vaší kávě zbyde mnoho lógru, který musíte umývat. Pokud to neradi děláte, jednoduše si s sebou vezměte instantní kávu. Můžete si usnadnit práci tím že si koupíte oblíbené sáčky kávy 2v1 nebo 3v1, které už nemusíte zvlášť dochucovat a mít tak ještě zvlášť nádobu s cukrem.

Sdílej s námi příběhy. #jsemprocamping

Tyto stránky používají ke svému správnému fungování, k poskytování služeb, personalizaci reklamy a analýze návštěvnosti stránek soubory cookies. Bližší informace naleznete v nastavení cookies a informaci o zpracování osobních údajů zde. Pokud s ukládáním všech cookies souhlasíte, vyjádřete souhlas tlačítkem SOUHLASÍM, případně upravte nastavení cookies zde nebo opusťte webovou stránku.NastaveníNesouhlasímSouhlasím