Je lepší používat při kempování na vaření táborák nebo kempingový vařič? Někteří jsou jasnými zastánci táboráku a jsou tací, kteří zvolí jedině vařič. Ve skutečnosti nezáleží jen na tom, co preferujete, ale i na podmínkách v kempu. Podíváme se na oba způsoby přípravy jídel a porovnáme je spolu.

Nechcete zanechat žádnou stopu?

Moderní kempování se často vyznačuje tím, že v přírodě po sobě nezanecháme žádnou stopu. Při opouštění tedy zůstane místo stejné, jako když jsme k němu přišli. Podstatou argumentu je, že táborový oheň vezme potřebné stanoviště z oslabeného prostředí, spálí ho a zanechá zemi spálenou a poškozenou. Ačkoliv se vařiče vyrábí v továrnách, které mají určitou uhlíkovou stopu, používání vařiče má na přírodu menší dopad, než táborák. Pokud jdete na místo, kde nechcete narušit přírodu, je vařič zajisté skvělou volbou, ale pokud jste na místě, kde už jsou i vyskládané kameny k táboráku od předchozích návštěvníků nebo vytyčené místo pro oheň, rozhodně táborákem nic nezkazíte.

Campingaz Lávové kameny 3 kg

Campingaz Lávové kameny 3 kg

Zobrazit produkt

Riziko požáru

Kdykoli zapálíte v lese oheň, tak existuje riziko, že vznikne požár. S tímto konceptem jsou kempingový vařič i táborák nebezpečné. V reálném životě je otevřený oheň notoricky nebezpečnější. Táborák není nebezpečný svým záměrem, ale zanedbáváním. Táborák je vždy zapotřebí mít více na pozoru než kempingový vařič. Obecně byste nikdy neměli nechat oheň bez dozoru, protože následně může snadno dojít k neštěstí.

Více nečistot

Nenechte se zmýlit tím, že kdykoli použijete oheň na vaše nádobí, dojde k znečištění a sazím. Když budete vařit na vařiči a na táboráku, je pravděpodobnější, že u táboráku bude vaše nádobí více špinavé. Táborák je mnohem špinavější než kempingový vařič a pokud neradi drhnete hrnce nebo pánve, může být vařič lepší volbou.

LotusGrill  + ZDARMA zaváděcí sada Dřevěné uhlí LotusGrill 2,5kg Kempingový vařič Robens Cookery King Pro

LotusGrill + ZDARMA zaváděcí sada

Dřevěné uhlí LotusGrill 2,5kg

Kempingový vařič Robens Cookery

Zobrazit produkt Zobrazit produkt Zobrazit produkt

Chuť a pocit

Z pocitového hlediska je otevřený oheň vždy lepší, protože vytvoří příjemnou atmosféru. Je hezké shromáždit se u ohně a zírat do žhavých uhlíků. Pro mnoho lidí jde o jediný bod, který celému jejich zážitku vdechne život. Někteří vám potvrdí, že oheň zlepšuje chuť jejich jídla. Pak jsou tu jiní, kteří cítí, že jim přidává do jídla písek, saze a že vaření trvá déle. Vaření na táboráku je pomalý proces, někdy až bolestivý. Kempingový vařič je účinný, rychlý a čistý.

Co je tedy lepší?

Jak sami vidíte, nemáme definitivní odpověď a to proto, že neexistuje jednoznačná odpověď. Oba způsoby mají své klady a zápory. Pokud kempujete pravidelně, měli byste se naučit využívat oba způsoby. Naučte se rozdělat plápolající oheň a pomalu vařit chutná jídla. Naučte se, jak ocenit atmosféru a cítit, co nabízí táborák. Naučte se ale také používat kempingový vařič. Naučte se, jak být rychlý, čistý a vypočítavý. Jakmile se naučíte používat oba způsoby, uvědomíte si, že přebírání jednoho přes druhého je hloupé. Mějte v záloze oba a následně si vždy vyberte, který způsob bude pro vaše kempování a pro dané podmínky lepší.

Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informaceSouhlasímNastavení